İSGET-DER Kurulurken

osmanl-ticaret

İsmailağa vakfı bünyesinde camiamızla gönül bağı olan, yapılan hizmetlerde maddi, manevi katkıları olan değerli esnaf ve tüccar kardeşlerimize yapmış olduğumuz ziyaretlerde kendileri ile hasbihal etme fırsatı bulduk.

Bu ziyaretler sırasında ticaretle uğraşan kardeşlerimizin dinimizin emrettiği ölçüde her bir ticaret erbabının bilmesinin kendisine farzı ayın olduğu fıkhi hükümlerden habersiz yol ve yöntem bilmediklerinden dolayı en basit konularda dahi faize düştüklerini ve bazı alış veriş akidlerini fasit hale getirdiklerini müşahede ettik.

Yine bu ziyaretlerimiz sırasında sözde durmama, yalan, emanete riayet etmememe ve borcu geciktirme gibi müslüman şahsiyette bulunmaması gereken bir takım hallerin çoğaldığı şikayetlerini de esefle dinledik.

Doğru, dürüst tacirin peygamberler, sıddıklar ve şehitlerle beraber haşrolunacağı müjdesini veren,

Verdiği bir sözden dolayı buluşma yerinde üç gün bekleyen,

Hiç yalan konuşmayan ve müslümanın da yalan konuşmayacağını bize bildiren,

Mekke müşriklerin bile mallarını kendisine emanet bıraktığı ve daha peygamberlik vazifesine başlamadan Muhammed-ül Emin ismi kendisine verilen,

Çarşı pazarı teftişe çıkarak buğday çuvalının alt kısmının nemli, üstünün kuru olduğu görünce “bizi aldatan bizden değildir”  ihtarını yapan,

Bizim çarşımızda dini bilen kimseler satıcılık yapsın emrini veren, efendimiz’e (sallallahü aleyhi ve sellem) layık ümmet olabilmek,

Endonezya gibi müslüman tacirlerin ahlakından etkilenerek müslüman olmuş ülkeleri göz önünde bulundurarak müslüman tüccarın nasıl bir sorumluluk içinde olduğu hatırlamak,

Dünyasını düşündüğü gibi ahıreti unutmayan başarılı, dindar ve dini vecibe ve hizmetlerden geri kalmayan şuurlu ticaret erbabı yetiştirmek gayesi ile isgetder’in kurulmasına karar verilmiştir.

Yazan | 2017-10-13T12:39:30+00:00 Kasım 24th, 2014|Kategoriler: Derneğimizden Haberler, Diğer Haberler|Tags: , |0 Yorum

Makaleyi Ekleyen :

Yorum Yap